Bezienswaardigheden in Zutphen: Een Historische Ontdekkingstocht

Zutphen, gelegen aan de oevers van de IJssel, is een van de oudste steden van Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Met haar goed bewaarde architectuur, gezellige straatjes en prachtige natuur biedt Zutphen een schat aan bezienswaardigheden die het ontdekken meer dan waard zijn. In dit blogartikel nemen we je mee langs de meest indrukwekkende en bijzondere plekken van deze historische stad.

1. De Walburgiskerk en Librije

De Walburgiskerk

De Walburgiskerk, ook wel Sint Walburgiskerk genoemd, is een imposante gotische kerk uit de 13e eeuw. Het is een van de belangrijkste historische gebouwen in Zutphen en staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis.

Librije

Een bijzondere attractie binnen de Walburgiskerk is de Librije, een van de weinige overgebleven kettingbibliotheken ter wereld. Deze middeleeuwse bibliotheek bevat zeldzame boeken die met kettingen aan de lessenaars zijn bevestigd, zodat bezoekers ze ter plekke konden lezen zonder ze mee te nemen.

2. De Berkelpoort en Vispoort

De Berkelpoort

De Berkelpoort is een oude waterpoort die deel uitmaakt van de stadswallen van Zutphen. Deze poort diende ooit als toegangspoort voor boten die via de rivier de Berkel de stad binnenkwamen. Het is een prachtig stuk middeleeuwse architectuur dat een bezoek waard is.

De Vispoort

Niet ver van de Berkelpoort ligt de Vispoort, een andere belangrijke stadspoort die toegang gaf tot de oude vismarkt van Zutphen. Tegenwoordig is het een populaire plek voor toeristen om foto’s te maken en te genieten van het mooie uitzicht over de rivier.

3. Het Oude Stadhuis

Het Oude Stadhuis van Zutphen, gelegen aan de ’s Gravenhof, is een indrukwekkend gebouw dat dateert uit de 14e eeuw. Het stadhuis is een prachtig voorbeeld van de middeleeuwse bouwkunst en heeft een rijke geschiedenis. Binnenin vind je diverse historische kamers en kunstwerken die je meenemen naar vervlogen tijden.

Hoogtepunten:

  • De Schepenzaal: Een prachtige zaal met schilderijen en houtsnijwerk.
  • De Raadskelder: Een kelder uit de middeleeuwen waar vroeger de stadsraad bijeenkwam.

4. De Drogenapstoren

De Drogenapstoren, genoemd naar de stadsomroeper Claes Drogenap, is een van de bekendste torens van Zutphen. De toren werd oorspronkelijk gebouwd als stadspoort en later omgebouwd tot woontoren. Tegenwoordig kun je de toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

5. Het Hof van Heeckeren

Het Hof van Heeckeren is een prachtig stadspaleis uit de 14e eeuw. Dit monumentale gebouw is tegenwoordig de thuisbasis van het Stedelijk Museum Zutphen, waar je alles kunt leren over de geschiedenis en cultuur van Zutphen en de regio.

Hoogtepunten:

  • Archeologische vondsten: Bewonder de collectie van archeologische vondsten die de rijke geschiedenis van Zutphen illustreren.
  • Kunstcollecties: Bekijk de uitgebreide kunstcollecties met werken van lokale en nationale kunstenaars.

6. De Broederenkerk

De Broederenkerk is een voormalige kloosterkerk die tegenwoordig dienst doet als boekhandel. Het is een van de mooiste boekhandels van Nederland, gevestigd in een sfeervol middeleeuws gebouw. Hier kun je rustig rondneuzen tussen de boeken en genieten van de bijzondere ambiance.

Hoogtepunten:

  • Middeleeuwse architectuur: Bewonder de prachtige gewelven en glas-in-loodramen.
  • Gezellige leeshoekjes: Neem plaats in een van de knusse hoekjes en geniet van een goed boek.

7. De Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren is een karakteristieke toren in het centrum van Zutphen, die oorspronkelijk werd gebruikt als opslagplaats voor wijn. Tegenwoordig is het een herkenbaar symbool van de stad en biedt de toren een fantastisch uitzicht over Zutphen en de omgeving.

Hoogtepunten:

  • De Klokkenkamer: Leer meer over de geschiedenis van de toren en de klokken.
  • Het Uitzicht: Geniet van het panoramische uitzicht over de stad.

8. Het Noorderhavengebied

Het Noorderhavengebied is een levendige wijk aan de noordkant van Zutphen. Dit voormalige industriegebied is omgetoverd tot een moderne woon- en werkomgeving met een maritiem karakter. Hier vind je een mix van oude pakhuizen en moderne architectuur, gezellige terrasjes en kunstgalerijen.

Hoogtepunten:

  • De Jachthaven: Wandel langs de jachthaven en bewonder de boten.
  • Kunstwerken: Ontdek de diverse openbare kunstwerken die in de wijk te vinden zijn.

9. De Natuur rondom Zutphen

Zutphen wordt omringd door prachtige natuurgebieden die ideaal zijn voor wandel- en fietstochten. Verken de groene landschappen, bossen en uiterwaarden rondom de stad en geniet van de rust en schoonheid van de natuur.

Aanraders:

  • Het Warnsveldse Bos: Een bosrijk gebied ten oosten van Zutphen, perfect voor een ontspannen wandeling.
  • De IJsseluiterwaarden: Geniet van de stilte en het natuurschoon langs de oevers van de IJssel.
  • De Gorsselse Heide: Een natuurgebied met heidevelden en zandverstuivingen.

Conclusie

Zutphen is een stad die barst van de historische bezienswaardigheden en charmante plekken. Of je nu geïnteresseerd bent in middeleeuwse architectuur, musea, gezellige straatjes of mooie natuur, Zutphen heeft het allemaal. Plan je bezoek en laat je verrassen door de rijke historie en schoonheid van deze prachtige stad.

Gerelateerde artikelen

Vind Artikelen Die Aansluiten Bij Uw Interesses