Parkeren in Zutphen: Alles Wat Je Moet Weten

Zutphen, de charmante stad aan de IJssel, trekt jaarlijks duizenden bezoekers die komen genieten van de historische gebouwen, gezellige winkels en heerlijke restaurants. Echter, een bezoek aan Zutphen begint vaak met een zoektocht naar een goede parkeerplek. In deze blogpost geven we je een uitgebreid overzicht van de parkeermogelijkheden in Zutphen, inclusief tips en handige informatie om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Parkeergarages in Zutphen

Voor wie het gemak en de veiligheid van een parkeergarage prefereert, biedt Zutphen diverse opties. Hier zijn enkele van de meest populaire parkeergarages in de stad:

Parkeergarage Houtwal

De Houtwal parkeergarage is centraal gelegen en biedt een uitstekende uitvalsbasis om Zutphen te verkennen. Met ruime parkeervakken en goede voorzieningen is dit een favoriet onder zowel bezoekers als inwoners.

  • Adres: Houtwal 1, Zutphen
  • Openingstijden: 24/7 geopend
  • Tarieven: €2 per uur, maximaal dagtarief €12

Parkeergarage Polsbroek

Gelegen aan de rand van het centrum, is parkeergarage Polsbroek een goede optie voor wie dicht bij de winkels wil parkeren. De garage is modern en goed verlicht, wat bijdraagt aan een veilig gevoel.

  • Adres: Polsbroek 1, Zutphen
  • Openingstijden: 24/7 geopend
  • Tarieven: €1,50 per uur, maximaal dagtarief €10

Parkeergarage Het Dok

Deze parkeergarage ligt iets verder van het centrum, maar biedt wel de mogelijkheid om goedkoop te parkeren. Het is een goede keuze voor wie geen bezwaar heeft tegen een korte wandeling naar de binnenstad.

  • Adres: Het Dok 1, Zutphen
  • Openingstijden: 24/7 geopend
  • Tarieven: €1 per uur, maximaal dagtarief €6

2. Straatparkeren in Zutphen

Hoewel parkeergarages handig zijn, geven sommigen de voorkeur aan straatparkeren. In Zutphen zijn er verschillende zones waar je kunt parkeren, elk met hun eigen tariefstructuur. Let op de borden en markeringen die aangeven of je betaald moet parkeren en welke tarieven van toepassing zijn.

Centrumzone

In het hart van Zutphen geldt betaald parkeren. Dit gebied omvat de belangrijkste winkelstraten en toeristische attracties.

  • Tarieven: €2,50 per uur
  • Tijden: Maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 21:00 uur, zondag van 12:00 tot 18:00 uur

Schilzone

Rondom de binnenstad ligt de schilzone, waar de parkeertarieven iets lager zijn. Dit is een goede optie als je bereid bent om een paar minuten te wandelen.

  • Tarieven: €1,80 per uur
  • Tijden: Maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 21:00 uur, zondag van 12:00 tot 18:00 uur

Buitenring

Aan de randen van Zutphen zijn er gratis parkeermogelijkheden. Dit is ideaal voor wie langer wil parkeren zonder kosten. Vanaf hier kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of een fiets huren om naar het centrum te gaan.

  • Tarieven: Gratis
  • Tijden: Geen beperkingen

3. Park & Ride (P+R)

Een uitstekende manier om de binnenstad te bereiken zonder je zorgen te maken over parkeerproblemen, is het gebruik van een Park & Ride (P+R) faciliteit. Zutphen heeft een goed uitgeruste P+R locatie waar je je auto kunt parkeren en verder kunt reizen met het openbaar vervoer.

P+R De Mars

Gelegen net buiten het centrum, biedt P+R De Mars een ruime parkeerplaats en regelmatige busverbindingen naar de binnenstad. Dit is een betaalbare en milieuvriendelijke optie.

  • Adres: De Mars 1, Zutphen
  • Tarieven: Gratis parkeren, buskaartje naar het centrum kost €1 per rit
  • Openingstijden: 24/7 geopend

4. Parkeren voor Gehandicapten

Voor bezoekers met een handicap biedt Zutphen diverse gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze plekken bevinden zich dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden en hebben extra ruimte voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers.

Belangrijke Informatie

  • Locaties: Verspreid over het centrum, duidelijk aangegeven met borden
  • Tarieven: Gratis parkeren met een geldige gehandicaptenparkeerkaart
  • Tijden: Geen beperkingen

5. Tips voor een Probleemloze Parkeerervaring

Om je parkeerervaring in Zutphen zo prettig mogelijk te maken, geven we je graag nog enkele extra tips:

Gebruik een Parkeerapp

Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je eenvoudig parkeerplekken kunt vinden en betalen. Denk aan apps zoals Parkmobile, Yellowbrick of ANWB Onderweg. Deze apps bieden ook vaak realtime informatie over beschikbare plekken.

Vermijd Drukke Tijden

Probeer drukke tijden, zoals zaterdagmiddagen en koopzondagen, te vermijden. Parkeerplekken kunnen dan schaars zijn. Kom liever vroeg in de ochtend of later op de avond.

Controleer Betaalmethodes

Neem altijd voldoende kleingeld mee voor parkeerautomaten. Veel automaten accepteren tegenwoordig ook pinpassen en creditcards, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn.

Maak Gebruik van Fietsen

Zutphen is een fietsvriendelijke stad. Als je wat verder weg parkeert, kun je gemakkelijk een fiets huren of meenemen om snel en eenvoudig naar het centrum te reizen.

Conclusie

Parkeren in Zutphen hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Met een breed scala aan parkeermogelijkheden, van centraal gelegen parkeergarages tot gratis parkeerplekken aan de rand van de stad, is er altijd wel een optie die bij jouw behoeften past. Of je nu kiest voor het comfort van een parkeergarage, de flexibiliteit van straatparkeren, of de milieuvriendelijke optie van een P+R, Zutphen verwelkomt je met open armen.

Gerelateerde artikelen

Vind Artikelen Die Aansluiten Bij Uw Interesses

Ziekenhuis in Zutphen

Ziekenhuis in Zutphen: Uw Gids voor Kwalitatieve Zorg

Zutphen, een pittoresk stadje in Gelderland, biedt niet alleen een charmante historische omgeving en levendige cultuur, maar ook uitstekende medische voorzieningen. Het Gelre ziekenhuis in Zutphen is een prominent zorgcentrum